Työssä käydään palkan takia. Enimmäkseen. Onhan toki joitakin yksilöitä, joiden elämässä se täyttää muitakin tyhjiöitä kuin pankkitilillä olevaa. Toisilla nyt vain on aina huonommat kotiolot kuin toisilla, pakko päästä välillä karkuun. Joidenkin työ saattaa olla jopa henkisesti antoisaa ja palkitsevaa ja sisältää kaikkia kivoja pikku lisukkeita, kuten työaikajoustoja, rentoja kokkareita, firman piikkiin matkustamista ja edullisia työsuhdeasuntoja ja/tai autoja.
Semmoisia ihmisiä kyllä tunnen vähemmän. Sauli ja Jennikin ainoat tiedossani olevat, jotka saa pitää kunnon bileet kerran vuodessa firman piikkiin.

Raha joka tapauksessa pyörittää maailmaa. Niinpä aloimme vääntää toisen Viisaan Naisen kanssa siitä, mistä sen elämiseen olisi parasta tulla. Viisas Nainen ilmoitti, että tiiätkö, mie olen kallistunut tuon kansalaispalkan kannalle. Koska on selkeästi osa ihmisiä, joita ei millään tukitoimilla ikinä pystytä työllistämään - ja maksavat ne toimetkin. Toisekseen en jaksa uskoa, että lainsäädäntö pystyy purkamaan loukkua johon pätkä - ja keikkatyöläinen putoaa odotellessaan palkkoja ja päätöksiä milloin miltäkin ruuhkaiselta taholta.

Itse ilmoitin vastustavani kansalaispalkkaa jyrkästi. Miksi noin miljoona lusmua menisi töihin, jos rahaa sataisi taivaasta kuin mannaa muinoin? Josko vain laitettaisiin enemmän paukkuja tukitoimiin, tilanteen kartoitukseen, ja siirrettäisiin matalammalla kynnyksellä työkyvyttömyyseläkkeelle toivottomat tapaukset. Tilastot työmarkkinoista alkaisivat vastata paremmin todellisuutta. Kansalaispalkalla kukaan ei enää lähde pienipalkkaisiin hommiin, kun loput saa kelasta asumistukena jne. Seurauksena harvojen raatajien verot vaan nousee ja nousee.

Viisas Nainen tarkensi omaa kantaansa asiaan. Siis kannatan perustulomallia jossa tietyn summan jälkeen alkaa verojen maksu. Työkyvyttömyyseläkkeelle ei pääse ne jotka sinne eniten kuuluisivat, olisi pilkantekoa siirtää lusmut sille. Toisekseen, ei se ainakaan aktivoisi yhtään. Mitä eroa oikeastaan on eläkkeellä ja kansalaispalkalla? Ei se suinkaan tarkoita ns ilmaista rahaa tukien lisäksi, vaan könttäsumman, jonka jälkeen saa tienata osan verottomasti, ja aina tulojen noustessa myös veroaste nousisi. Meinaatko etteivät ne eläkkeellä hakisi mitään tukia? Toisekseen, mie olen siks monta työhalutonta tavannut, että niistä ei rehellisesti sanottuna ole kuin riesaa muille.

En ollut, enkä ole edelleenkään samaa mieltä. Jos kuka tahansa saisi automaattisesti perussetin toimeentuloon, harvat pienipalkkaiset enää menisivät töihin. Nuoret varsinkaan, kun työtä ei enää pidetä muuna kuin välttämättömänä pahana. Suomessa on paljon perheitä, joissa on lapsia, jotka eivät ole nähneet vanhempiensa käyvän töissä.

Ymmärrän kyllä, miten houkuttelevaa ja stressiä poistavaa tietty, taattu rahasumma kuukaudessa olisi. Ei enää pätkätyöläisen hermoja riipivää lomakkeiden täyttelyä ja lähettämistä, epätoivoista tasapainottelua ansiosidonnaisen ja pätkätyötilien riittämisen parissa.
Ja oi, miten paljon mukavammin päivät kuluisivatkaan vapaana kirmaillessa! Se olisi sitä elämisen tasoa – näillä meidän palkoillahan elintasoa ei kuitenkaan koskaan saavuta, joten kansalaispalkka saisi monet heittämään oitis hanskat tiskiin. Kaikki eivät todellakaan kaipaa työtä tunteakseen kuuluvansa johonkin tai saadakseen aikansa kulumaan.

Onneksi meillä (koska olemme luvanneet tietävämme kaikesta kaiken ja ratkaisevamme kaiken) on konsultoitavissa myös Kelan Täti.
Saamieni vinkkien mukaisesti alla siis eri viranomaisten yms. sivuilta kootut tärkeimmät.

KELA:
Sovitellun työttömyysetuuden maksaminen on muuttunut 1.4.2019. Nyt palkka sovitellaan yhteen työttömyysetuuden kanssa siinä etuuden maksujaksossa, jonka aikana se maksetaan. Jos esimerkiksi osa-aikatyötä on tehty toukokuussa ja sen palkka maksetaan kesäkuun puolivälissä, palkka sovitellaan kesäkuun työttömyysetuuden kanssa. Näin palkan odottaminen ei enää viivästytä etuuden maksamista.

Ilmoita Kelaan tehdyistä työtunneista ja työpäivistä työttömyysajan ilmoituksessa. Kela saa 1.1.2019 alkaen tiedot palkkatuloista tulorekisteristä. Kela hyödyntää näitä tietoja hakemusten käsittelyssä. Tarvittaessa sinulta pyydetään lisätietoja.

Ansioilla on suojaosa
Työttömyysetuutta laskettaessa otetaan huomioon kaikki ansiotulosi, jotka ylittävät 300 euron suojaosan. Tämän verran voit siis tienata bruttona eli ennen veroja kuukaudessa ilman, että ansiot vähentävät työttömyysetuuden määrää. Suojaosa on 300 euroa kuukauden sovittelujakson aikana ja 279 euroa, jos sovittelujakso on 4 viikkoa.

Perussääntö on, että jokainen suojaosan ylittävä palkkaeuro vähentää työttömyysetuutta 50 senttiä. Mukaan lasketaan rahapalkka, palkkiot, verolliset kulukorvaukset, luontoisedut jne.

Ennakkomaksu on mahdollinen silloin, jos palkan odottaminen viivästyttää kohtuuttomasti työttömyysetuuden maksamista. Kohtuuttomalla viivästyksellä tarkoitetaan noin 2 viikkoa. Ennakkomaksua ei makseta, jos sinulle voidaan maksaa työttömyysetuutta säännöllisessä maksurytmissä.

TULOREKISTERI:
Tulorekisteri otetaan käyttöön 1.1.2019. Tulorekisteriin ilmoitetaan tiedot palkoista, etuuksista ja eläkkeistä. Suorituksen maksaja ilmoittaa tulotiedot tulorekisteriin viiden päivän kuluessa maksusta. Myös kotitaloustyönantajat ilmoittavat maksamansa palkat tulorekisteriin. Tulorekisterin tietoja voivat käyttää ainoastaan tulorekisterilaissa säädetyt tahot. Viranomaiset ja muut organisaatiot saavat tulorekisteristä vain ne tiedot, joihin niillä on oikeus.

Tulorekisteristä tulonsaaja voi nähdä tiedot palkka-, eläke- ja etuustuloistaan yhtenä kokonaisuutena. Tulorekisterin ylläpidosta vastaa Verohallinnon Tulorekisteriyksikkö

Tulorekisterin tietoja käyttävät 1.1.2019 lähtien:
Verohallinto, Kansaneläkelaitos (Kela), Työllisyysrahasto, Työeläkelaitokset, Eläketurvakeskus (ETK)
Vuonna 2020 mukaan tulevat mm. Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) hallinnonala, Tilastokeskus, Työllisyysrahasto (aikuiskoulutusetuudet), vahinkovakuuttajat, työttömyyskassat ja työsuojeluviranomainen.
Lisätietoa sivustolta tulorekisteri.fi.

Eli miten itse? Lähtisitkö enää näihin töihiin jos saisit kansalaispalkkaa? Rahaa vaan tulisi joku tietty summa, vaikket hakisi töitäkään. Viitsisitkö edes hakea töitä, edes näön vuoksi pitääksesi korkeamoraaliset, työorientoituneet sukulaisesi hiljaisina (ja mahdollisen perintöosuutesi mahdollisuuden voimissaan)?
Mikä olisi se raja?
Tekisitkö vielä sitten ns pätkähommia tai keikkaa sen päälle verotettavana tulona?
JA DADAA! KUKA SEN KAIKEN KIVAN MAKSAISI MEILLE? Mistä ne rahat otettaisiin, kun kaikki vaan viettäisi kotona kivaa?

Olisin pyytänyt tähän loppuun myös ns. syrjäytyneen, työelämästä pois heittäytyneen henkilön asiantuntijalausunnon. Valitettavasti Syrjäytynyt oli liian kiireinen, piti ehtiä vielä kampaajalle ja ruokakauppaan, ja sen päälle kaikenlaista ulkoilua sekä harrastetoimintaa.