Silmiini sattui lehtijuttu, jossa kerrottiin Harlequin-sarjan, eli tuttavallisemmin vain Harkeliinien täyttävän 40 vuotta.
Niille, jotka ovat välttyneet tuolta tiedolta (ja vähän muultakin) kerrottakoon, että kyseessä on maailman laajuisesti levinnyt romanttisten rakkauspokkareiden sarja. Niin sanottua kioskikirjallisuutta siis, vaikka toki sitä ruokakaupastakin löytää.

Kustantajan sivuilla on lyhyt, mutta kattava selonteko siitä, mitä on tarjolla:

Tapaa miehiä, jotka tietävät mitä – ja kenet! – he haluavat. Vahvat naiset, jotka ovat voittaneet heidän sydämensä, eivät tee elämää helpoksi ihailijoilleen. Romantiikka-sarjasta löydät myrskyisiä romansseja, intohimoisia öitä ja upeita rakkauskertomuksia. Heittäydy rohkeasti mukaan!

Kaavahan on tarinoissa aina takuuvarma. Alfauros vie viattoman neitsyen, tietenkin kauniin, sillä mieshän on tietenkin komea, menestyvä ja ihan mitä nyt vain voidaan kuvitella. Joskus toki saattaa käydä niinkin, että naisella on jo menneisyys, hui kauheaa! Missään tapauksessa nainen ei kuitenkaan ole laumansa alfanaaras, joka veisi viattoman nuoren miehen. Vielä mahdottomampaa kuvitella vanhempaa, eronnutta naista heiluttelemaan kertomuksen tahtipuikkoa.

No, romantiikan harha myy. Kaikkihan me kaipaamme elämäämme pientä hohtoa, sekä toivoa. Jospa vielä joskus minunkin kohdalleni jne.

Meillä on vankka kokemus aiheesta Viisaiden Naisten kerhossamme. Avioeropapereita on laiteltu, plus useampi mies muutenkin tien päälle takaisin. Joskus on ehkä saatu pientä vihjettä itsekin, että tuohon suuntaan kun lähtisit, etkä enää takaisin tulisi.
Me tiedämme, ettei todellisella elämällä ole paljonkaan tekemistä Harlekiini-sarjan kanssa. Pariutuminen valintoineen on yhtä suurta mysteeriä vailla järjen häivää.

Suomen talvet ovat karuja ja epäromanttisia. Suomalainen, tavallinen mies on kaukana rikkaasta, menestyvästä alfauroksesta. Toki komea voi omalla tavallaan sellainenkin olla. Ainakin tällaisen keski-ikäisen naisen silmään. Vaan harvassa ovat silti ne naiset, joille kannetaan eteen timantteja, ruusuja ja 10 hyvää sekä kaunista.
Kyllä sieltä enimmäkseen tulee korkeintaan suklaalevy. Tasapuolisesti jaettavaksi.

No, siihen tosiseikkaan voimme yhtyä, etteivät vahvat naiset tee elämää helpoksi miehilleen. Paitsi tietenkin ollessaan arjessa itsenäisiä. Kätevä nainen ei suotta vingu urostaan vaihtamaan lamppua, ei edes niitä kesärenkaita. Takaraivoon on iskostettu vähän liiankin syvälle kyltti Kerjääminen ja kaupustelu kielletty.

Myrskyisistä romansseista me tiedämme kaiken! Toisen ihmisen kanssa eläessä tulee pakostakin jotain vääntöä. Kellä se aallon korkeus sitten on mitäkin luokkaa, sehän riippuu pariskunnasta. Ja ne intohimoiset yöt sitten… Tässä iässä sellaisiakin on koettu, onneksi. Todellisuudessa kyllä myrskyt ja intohimot johtuvat usein siitä, että toinen pakenee kuorsaavaa vieressä nukkujaa olohuoneen sohvalle. Tai muuhun soveliaaseen paikkaan. Tunteet käyvät kuumina enimmäkseen liiallisen makuuhuoneen lämpötilan tai kuumien aaltojen takia.
Ja vastaavasti kylmenevät talvisin, kun toinen vie unissaan koko peiton.

Upeita rakkauskertomuksia, joihin kannattaa heittäytyä rohkeasti mukaan Viisasten Naisten parisuhteet ovat kuitenkin aina olleet.
Ei se ikää kysy. Eikä paljon muutakaan vaadi kuin sen, että valitsee toinen toisensa joka päivä uudelleen.
Niinä paskoinakin päivinä. Ja varsinkin juuri sellaisina.