Kansa on lakannut lisääntymästä. Tuho, vararikko ja vaarallinen vanhuus ilman eläkettä uhkaavat. Nuorisoa vaivaa itsekkyys, laiskuus sekä hirvittävä välinpitämättömyys tulevaisuudesta. Pyöritään vain oman navan ympärillä, eikä haluta sen navan ympäristön raskaudesta paisuvan. Miten edesvastuutonta ihan ääneen sanoa, että tahtoo elämältään jotain muuta kuin perinteisen perusperheen!

Ei väliä, vaikka muu maapallo poksahtaa liikakansoitukseen: meitä täällä kylmässä Pohjolassa on liian vähän. Valtiovallan taholta patistellaan jopa synnytystalkoisiin.

Mutta kun… Jospa onkin niin, että nykynuorison päässä pakottaa terve järki. Selkärangattomiksi haukuttujen sisällä asuu vankka vastuuntunto. Lasketaan kylmästi onko varaa vaiko eikö.
Ja monesti ei ole.
Mikäli rahat riittävät pätkätöissä pinnistellenkin pelkkään omaan niukkaan elantoon parinkymmenen neliön asumistuetussa yksiössä miten ne riittäisivät uuden ihmistaimen kasvatukseen aikuiseksi?

Toiset meistä kuitenkin uskaltavat vielä uskoa Pyhään Perusperheeseen. Alttarilla vannotaan kunnes kuolema erottaa, ja aletaan pistellä alulle niitä perinteisiä tyttöä ja poikaa. Otetaan mahdollisesti jopa lainaa omakotitaloon, farmarivolvoon ja pihakeinuun. Aurinko paistaa, on ikuinen rakkauden kesä.
-Kunnes käy jotain. Laitetaan lusikat niin sanotusti jakoon. Talo myydään tappiolla, äiti muuttaa kaupungin vuokra-asuntoon lasten kanssa, ja isä… Niin, isäkin jää jaloilleen, tai sitten ei.

Mies saattaa kyllä kadota putkikassi kainalossa kohti auringonlaskua, mutta virkavallalta eli elatusmaksuilta ei karkuun pääse. Ihan sama syntyivätkö ne lapsoset suuren rakkauden hedelminä, vai kertasuorituksella vappuna lehtilaatikossa. 18 vuotta elatusvelvollisuutta rapsahti niskaan. Se rapsahtaa siinäkin tapauksessa, ettet lasta alkujaankaan halua – riittää, mikäli suhteen toinen osapuoli päättää salaa haluta.
Siihen päälle huolehtivainen isä maksaa tietenkin myös osan lapsen/lasten harrastuksista sun muista kuluista.

Aloita siinä sitten uutta perhe-elämää, jos tilin saldo näyttää karusti aina nollaa viimeisellä viikolla ennen palkkapäivää.

No, näissä on variaatioita ja valittajia yhtä paljon kuin on maassa lapsiakin. Palatkaamme siis takaisin alkuun, eli valtiovallan syyttävään sormeen. Lapsilisistä, yksinhuoltajakorotuksista ja -vähennyksistä, asumistuesta, päivähoidosta ja muusta tuesta puhutaan kyllä.
Virallisista kaavakkeista jopa veroilmoituksessa on kohta, johon merkitään vähennyksien saamiseksi elatusmaksut.
Kaikki siis hyvin ja oikeudenmukaisesti? Maksat elatusmaksuja tulojesi mukaan, ja vähennät sitten saman summan, reilua eikö? Onkohan vain.
 Nimittäin paljonko luulette sen elatusmaksuvähennyksen vakiokönttäsumman siellä veroilmoituksessa olevan?

Jos olet maksanut verovuoden aikana elatusmaksuja alle 17-vuotiaasta lapsesta lainsäädännön mukaisen sopimuksen tai tuomion vuoksi, voit saada elatusvelvollisuusvähennystä. Vähennyksen määrä on 1/8 maksetuista elatusmaksuista – korkeintaan 80 euroa vuodessa