Tavallinen kansalainen olisi monta kertaa kaiken maailman kallispalkkaisia tilastotieteilijöitä edullisempi, nopeampi ja kaikin puolin tehokkaampi kokemusasiantuntija monessakin asiassa. Tuntuu käsittämättömältä miten sokeina korkeilla jakkaroilla ollaan pää pensaassa ja perse pystyssä todellisuutta paossa.

Luin lehtiotsikoita. Ensimmäisessä hehkuteltiin työelämän muutosta. Yhä useamman tulee työllistää tulevaisuudessa itsensä pätkätöillä, pienyrittäjyydellä ja sirpaloituneissa työsuhteissa yleensäkin. Ok, Viisaat Naiset ymmärtävät jo tästä, mitä moisesta seuraa: ohkaisempi tilipussi, epävarmempi elämä ja B-luokan kansalaisen status joka ikisessä paikassa, missä luottokelvollisuutta kysellään. Kädestä suuhun mennään entistä enemmän.

Seuraavaksi pankkimaailman ylimmät tahot varoittelivat kansan velkaantuvan yli maksukykynsä. Otetaan liikaa asuntolainoja, kulutusluottoja ja pikavippejä. Eletään kuin viimeistä kesää. Tähän on pankkien nyt pantava stoppi. Mennään liiaksi riskirajoilla.
Viisaat Naiset viittaavat listan edelliseen kohtaan. Ilman vakituista, paksua palkkapussia on paha mitään säästöön pistää. Mummon tekohampaatkin on kohta pakko kustantaa lainalla tai pikavipillä. Mikä tietysti ei mitään haittaisi, jos mummo niistä muille maille siirryttyään vasta joutuisi vastuuseen. Jääkööt velkaa vaikka kuinka paljon, hällä väliä: perilliset on hyvissä ajoin infottu, ettei kannata vastaanottaa perintönä pelkkää velkaa.
Valitettavasti ihminen tarvitsee välillä pikaisesti muutakin kuin uudet tekarit. Vaikkapa pätkätöissä käyvä silmälasit. Pakko mennä luotolla, jos optikko ottaa liki tonnin, ja tililtä löytyy kymppi.
Nämä nyt tämmöisiä pikku juttuja. Talolainat ovat tietysti asia erikseen, suurempaa luokkaa yöunien viejä.

Kolmannessa jutussa itkivät kiinteistömaailman edustajat asuntokaupan pysähtynyttä tilaa. Ei tule provikoita eikä mersu vaihdu tuoreempaan, kun ei kansa tule ja osta uusia koteja. Rakennusliikkeetkin joutuvat jo tarjoamaan sijoittajille vuokraturvaa saadakseen vasta valmistuneet asunnot kaikki kaupaksi. Eli jos sijoittaja jostain syystä jää jonakin kuukautena ilman vuokratuloja rakennusliike maksaa kompensaatiota asuntosijoittajalle.
Viisaat Naiset hymähtävät tähän, että mitä v*ttua. Mistä te luulette ns. tavallisten ihmisten riipivän rahaa asunnon ostoon, kun työt on epävarmat, pankki ei anna lainaa vaikka pää kestäisi riskin oton, ja vielä sen päälle pitäisi olla työministerin mukaan valmis muuttamaan työn perässä pikavauhtia vaikka toiselle laidalle maata.

Mutta eihän siinä mitään. Vaikka pääsiäinen jo meni, niin olkaa vaan pää pensaassa ja perse pystyssä siellä puskassanne piilossa todellisuutta edelleen. Tähän aikaan vuodestahan se on ihan mukavaa. Voi nähdä kaikenlaisia luonnon ihmeitä.
Minäkin näin eilisiltana pitkästä aikaa siilin kipittelemässä pihan poikki, kun laittelin ulko-ovea yöksi lukkoon. Se meni piikit ihan yhtä pörhöllään kuin minäkin henkisesti näitä lehtijuttuja lukiessani.