Uuden kodin etsiminen ei ole ihan pikku juttu. Eikä varsinkaan sen löytäminen.

Viisas Nainen ei laisk… ei kun siis mukavuudenhaluisena ihmisenä olisi halunnut moiseen urakkaan joutua, mutta pakko mikä pakko. Nykyisen asunnon omistaja ilmoitti taannoin, että alkusyksyyn mennessä olisi syytä siirtyä johonkin muualle. Napisin kyllä vastaan, mutta ei auttanut.

Onneksi on internet. Siispä surffaamaan! Muuttotappiokaupungissahan onneksi riittää tarjontaa. Eri asia sitten onko juuri Sitä Oikeaa, juuri siltä Oikealta Alueelta.

Tällä kertaa onnisti. Aivan sattumalta. Viisas Nainen kävi tänään toteamassa, että joo, tästä maksan kotiin mentyäni ennakkovuokran ja sitten kuun lopussa allekirjoitetaan vuokrasopimus.
Eli toisaalta, vielähän ehtii tapahtua vaikka mitä. Kuten esimerkiksi taivas tipahtaa, sitähän Obelix eniten pelkäsi.
Viisas Nainen yrittää olla murehtimatta moista pikkujuttua. Oleellisempaa on kuvitella kauhulla rivitalonaapureita, millaisia ovat, millaiseksi asuminen muodostuu, mitä yllätyksiä tulee eteen.

Muutto ainakin tulee, ja sehän ei ole mikään kevyt setti suorittaa. Missään olosuhteissa.
Ajatellaanpa vaikka pakkaamista. Haali laatikot, etsi muuttoauto, tee listaa mitä puuttuu, sovittele kalenteriin työt ja vapaat. Muuta osoite, tee kotivakuutus, solmi sähkösopimus jne jne.

Ja niin, sehän on vasta alkua, se. On valmistauduttava suursiivousurakkaan molemmissa asunnoissa, sisustettava pienessä mielessään uusia neliöitä niin innolla, ettei iltaisin uni tule. Voi voi, Viisas Nainen pystyy kyllä menettämään yöunensa vaivatta sekä monesti tässä touhussa.

Onneksi laiska luonne suojelee paljolta. Koska muutto on edessä vasta heinäkuun alussa voi tässä vaiheessa vielä heittäytyä pitkälleen nauttimaan helteestä ja suunnitella – sillä hyvin suunniteltu, sehän on kuulemma puoliksi jo tehty!

Askarruttaa kuitenkin miten olisi käynyt, jos asuntoa etsimässä olisi luottotiedoton henkilö. Tai peräti kaksi. Entä työtön? Muuten vain pienituloinen?

Ylen alkuvuoden uutisointi on sillä sektorilla karua:
Maksuhäiriöisiä on 382 000 eli 8 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Vuonna 2018 yksityishenkilöille rekisteröitiin noin 1,6 miljoonaa uutta maksuhäiriömerkintää.

https://yle.fi/uutiset/3-10587815

Pahaa pelkään, ettei jokainen nuori (tai vanhempikaan) tajua kuinka moneen asiaan maksuhäiriömerkintä vaikuttaa, ja kuinka pitkän aikaa. Iltapäivälehtien otsikoista päätellen päinvastoin: siellä vilahtelee jatkuvasti joku somessa makeaa, matkustelevaa elämää viettävä missi tai muu pikkujulkimo, jonka pintaliitoa ei muutama kymppitonni ulosotossa tunnu hidastavan lainkaan. Eletään vaan kuin viimeistä päivää.
Toisaalta, ehkä jossain määrin pitäisikin omaksua samaa asennetta? Hoitaa kyllä raha-asiansa huolella, mutta muuten nauttia täysillä jokaisesta hetkestä.