P1060568.jpg

 

Valokuvat kertovat tarinoita, palauttavat muistoja. Tuovat esiin menneisyyttä, joka ei välttämättä näy samanlaisena edes kaikille kuvassa olleille. Saati, että kaikki kuvat paljastaisivat oikeastaan mitään. Pahimmillaan – tai parhaimmillaan – niihin tallennetut hetket kulkevat mukana vain muistoissamme, eivät avaudu ollenkaan muille.

Jälkipolville sellaisilla kuvilla ei liene mitään merkitystä. Eikä varmaan tarvitsekaan.
Me itse sen sijaan tarvitsemme niitä. Täsmälleen niin kauan, kuin ne palauttavat esiin jotain koettua. Ehkä hyvinkin suurta.
Viisaalla Naisella ainakin on paljon sellaisia kuvia. Nykyään tosin digiversioina, kuten epäilemättä monella muullakin.

Sosiaalisten medioiden aikakaudella on ehkä jopa liiankin helppoa levitellä kuviaan. Unohtaen, kuinka helposti ne leviävät, jäävät elämään netin syvyyksiin.

Viisas Nainen törmäsi hiljattain tapaukseen, jossa entisen miesystävän vielä entisempi avovaimo alkoi laitellla miehen face-sivulle päivityksiin pariskunnan yhteisten aikojen valokuvia. Sellaisiakin, joissa mukana oli muita ihmisiä.
No, näistä ei kukaan tuntunut mieltään pahoittavan. Ei ainakaan se ex-asuinkumppani. Mitäs, hyviä hetkiä, kauniita muistoja. Sellaisiahan me kaikki tarvitsemme, eikö?

Mutta entä jos ne yhteiset muistot vain satuttaisivatkin? Olisivat niitä, jotka haluaa nimenomaan unohtaa?
Vielä pahempaa, mitä jos niistä paljastuisikin näin vuosien mentyä jotain, mitä emme tahdo tietää?

Kävi näet niin, että yhden itseään esittävän naamiaiskuvan kohdalla nainen hehkutti asunsa hienoutta. Kyseli exältään muistaako tämä miksi puolestaan oli pukeutunut. Jo toki, kyllähän mies tuon muisti. Pahoitellen vain kuittasi, ettei muista miten oman kuvansa lienee käynyt. Kadonnut se joka tapauksessa näyttää olevan.

Siinä kohtaa Viisas Nainen toimi kuten kaikki viisaat naiset. Jätti naputtelematta kommenttikenttään kuinka mies silloin ja silloin autotalliaan siivotessaan kuvan tarinan Viisaalle Naiselle kertoi, rutaten nuo naamiaismuistot sitten roskasäkkiin muun ylimääräisen, pois heitettävän tavaran sekaan.
Sellainen olisi ollut pelkästään julmaa ja lapsellista. Miksi pilata toisen hyvää hetkeä, julistaa vähän read between the lines kuinka helposti korvattava sinäkin olit, miten MINÄ otin sinun paikkasi miehen sängyssä sekä sydämessä.
Hähää, mietipä sitä, ja mitä kaikkea muuta kuin valokuvasi tarinan me jaoimme – jopa teidän yhteisestä elämästänne.

Ei, sitä me kukaan tuskin kaipaamme: muistojemme tahraamista ja tallomista, kaiken yhdessä koetun kauniin mitätöimistä.
Olkoonkin, että jokainen viisas nainen tietää Viisaan Naisen iässä jo miten pitkät CV:t parisuhderintamalta on vain hyväksyttävä.
Sekin, kuinka näillä kilometreillä kumpikaan ei ole toisensa ensimmäinen, eikä välttämättä edes se suurin rakkaus.

Niinpä vielä neuvoista paras: kun tapaat uuden seurustelukumppanin, kuuntele tarkoin miten hän entisistään puhuu.
Sellainen, jolla on vain pahaa sanottavaa taakseen jääneistä, kannattaa sinunkin heivata taaksesi. Mahdollisimman pian.

Sir Elwoodin Hiljaiset Värit  -  Vanha valokuva

https://www.youtube.com/watch?v=h7_z2l2BwqQ&feature=share&fbclid=IwAR1yxuJ1LCV-gatuWfpGmAru28j-OQjnZnQeKuQpk4K-05AbIVKQe6KmOSk