20190822_090255.jpg

 

Mustasukkaisuus syö ihmisen sisältä. Pahimmassa tapauksessa se vie hengen. Miten se vanhassa tangossa menikään: järjen veit, ja minusta orjan teit.
Parhaimmillaan taas pieninä hippusina se antaa vain uutta potkua suhteeseen, suorastaan hivelee itsetuntoa.

Mutta missä sitten kulkee terveen eli hyvän, ja sairaan eli pahan mustasukkaisuuden raja?
Äkkiseltään voisi vastata, että kaikkihan nyt tuon tietävät!
Tarkemmin ajatellen kyseessä on paljon mutkikkaampi asia.

Viisas Nainen on jo kauan lukenut tyrmistyneenä naistenlehtien (ja vähän myös muiden) juttuja siitä, mitä pidetään pettämisenä, plus mitä kaikkea on mustasukkaisuuspuuskassa päädytty tekemään. Osa näistä tarinoista on suorastaan käsittämättömiä.
-Ja paljon suurempaa osaa kansasta koskettavia kuin ne harvat, hengen vieneet tapaukset joissa toinen osapuoli on seonnut vallan totaalisesti.

Pitäisikö olla enemmän huolissaan parisuhteen pimennoissa ja valoisissa, ulospäin onnellisissa kodeissa muhivasta mustasukkaisuudesta? Siitä, kuinka moni tuntuu tahtovan jo kontrolloida puolisonsa ajatuksetkin. Haaveista tai fantasioista puhumattakaan. Se on heti pettämistä, jos mies uskaltaa edes puolella katseella hipaista kaupan kassajonossa keikkuvaa herkkupeppua, tai jää vaistomaisesti pariksi sekunniksi tuijottamaan vakuutusvirkailijan anteliaasti tarjolle laitettua rintavarustusta.
Noin ihan vain arkipäivän esimerkkeinä.

Ei vastakkaista sukupuolta olevia ystäviä, ei missään tapauksessa.
Ei yhtä ainuttakaan viestiä tai puhelua vastakkaiselle sukupuolelle, ei edes työ- tai harrastuskaverille. Se on heti pettämistä, kun vain ajatteleekin jotakuta muuta kuin puolisoaan, lapsiaan tai muita lähisukulaisiaan.

Mustasukkaisuuden vallassa saa tonkia toisen sähköpostit, facet ja instagramit, tekstiviestit ja soitot. Tarkistella kulkuneuvojen matkamittarit ja navigaattorit. Nuuskia tiliotteet ja vaatteiden taskut.
Puhua näistä asioista ei kuitenkaan voi. Ei missään tapauksessa. Siinähän kärähtäisi.

Nyt järki käteen jänöset! Katse peiliin ja itsetuntoon.
Kertooko mustasukkaisuus enemmän omasta epävarmuudesta ja heikosta itsetunnosta kuin sen toisen puoliskon todellisesta käytöksestä?
Miltä itsestäsi tuntuisi, jos joka ajatuksesi ja askeleesi yritettäisiin kontrolloida?

Sitä paitsi jos se toinen löytää uuden, painuu petiin jonkun vieraan kanssa ja lähtee, niin tekee se sen sitten joka tapauksessa. Kyttäät mustasukkaisena tai et.
Miksi siis pilaisit itseltäsi muuten ihan loistavan hienon syyskesän päivän rypömällä turhassa mustasukkaisuudessa?