Peliautomaatit nostettiin otsikoihin kaiken pahan alkuna ja juurena. Sisäministeri Ohisalo ehdottelee niiden sijoittamista jopa tiloihin, joihin vaadittaisiin vahva tunnistautuminen.
Tämäkö sitten poistaisi ongelmapelaamisen?

Ei takuulla. Peliriippuvuus on sairaus, joka ei vauhtiin päästyään noin vähällä pysähdy.

Yhtä naurettava on Veikkauksen monopoliaseman perusteena oleva pelihaittojen korjaaminen.

Kaikkihan me olemme nähneet peliautomaatteja hakkaavia ns. vakionaamoja ruokakaupassa käydessämme. Tai kuunnelleet kassajonossa kuinka tolkuttomia summia joku laittaa kuponkipeleihin.
Se on kuitenkin pelkkä jäävuoren huippu. Todelliset saalistajat väijyvät netin syövereissä, ja siellä niitä piisaa.

Kun seuraavan kerran ihastelette vaikkapa Jasper Pääkkösen pyyteetöntä lohien pelastamista tai norsujen pesemistä Thaimaassa miettikääpä hetki mikä noin huolettoman elämän Jasperille suo. Jo vain, Maltalle rekisteröidyn peliyhtiön omistaminen ja miljoonien eurojen osinkotulot.
Kyllä, todellakin useiden miljoonien eurojen. Hollywood on siinä rinnalla pelkkää harrastelua, luulen suuresti.

Viisas Nainen on elämänsä aikana seurannut sivusta niin näitä kolikkoautomaattien edessä päivittäin jähmettyneinä seisojia, kuin myös ravintoloiden rulettipöytien kuhinaa. Kuunnellut omakohtaisia kertomuksia siitä miten paljon ja hallitsemattomasti setelit ovat lennelleet. Miten kaikki lopulta lakkaa maistumasta: voittamisen makeus, samoin jopa häviön kitkeryys. Jäljelle jää vain pakonomainen toiminto, jota mikään järki ei riitä pysäyttämään.

Oivallisena tukena tälle toiminnolle ovat lukemattomat pikavippiyhtiöt. Ne tuntuvat sitä paitsi kiertävän ongelmitta kaikki toimintaansa tai korkokattoaan suitsivat valtiovallan yritykset.
Herää epäilys kyllä siitä, ovatko kaikki päättäjät edes perillä koko sirkuksesta. Saati itsekään ongelmattomia noilla kentillä.

Mitä pelaamisesta sitten haetaan? Sitä samaa, mitä kaikesta muustakin riippuvuutta aiheuttavasta: mielihyvää. Pakoa ahdistuksesta, arjesta, ongelmista… Sitä Suurta Voittoa, joka muuttaisi kaiken.
Paitsi ettei tietenkään muuttaisi. Pelaaminen jatkuisi todennäköisesti kuitenkin, eikä euroakaan jäisi lopulta.

Viisas Nainen on tutustunut aiheeseen jo kauan sitten ihan työn puolesta. Muille voin suositella lukemiseksi Jenna Mäkelän kirjaa Kun pelihimo ottaa vallan – peliriippuvuus ja siitä selviäminen.  

Peliautomaattien siirtämisestä pois esimerkiksi kaupoista ja ravintoloista on tehty kansalaisaloite, jolla on jo lähes 25 000 allekirjoitusta.
Valitettavasti voidaan epäillä, että Suomesta löytyy paljon enemmän omakohtaisia kokemuksia aiheesta.
Ja vielä enemmän valitettavasti niiden käyttämistä varoittavina esimerkkeinä tai ymmärrystä lisäämään suitsii kertojien kokema häpeä, avuttomuus, toivottomuus jne. A-Klinikat ottavat vasta alkuaskeleita aiheen parissa, joskin sieltä löytyy jo ryhmiä.

Viisas Nainen suositteleekin, että aina kun joku läheisesi, työtoverisi tai vaikka ihan tuntematonkin alkaa avautua sinulle aiheesta pysähdy hetkeksi kuuntelemaan.
Saatat pelastaa ihmisen.
 

PS. Iltapäivälehdissä tänään 13.8. taas lisää asiasta.