Kuvan mahdollinen sisältö: taivas, pilvi, puu, kasvi, ulkoilma ja luonto

Surua ja murhetta on tällä viikolla riittänyt Viisasten Naisten klaanissa. Täysin puskista tulleena, ja suuressa mittakaavassa.

Liki jokaisen kohdalle osuu joskus elämässä hyvin huonojakin asioita. Vaikka itse säästyisimme saattavat lähimmäisemme olla ne, joiden kohdalla kolahtaa kovaa. 
Siitä sitten yrittää selvitä eteenpäin kuinka parhaaksi katsoo. Kukaan meistähän ei voi etukäteen tietää miten mihinkin asiaan reagoi, ennenkuin se osuu kohdalle. Joskus pelkkä hengittäminen voi viedä viimeiset voimanrippeet, ja silti olisi jaksettava niin paljon muutakin.

Surevan kohtaaminen, saati lohduttaminen on vaikea laji. Edes ammatti-ihmiset eivät hallitse sitä tuosta noin vain. 
Hoitohenkilökunta, poliisit, palomiehet... kaikki työnsä puolesta kuoleman tai loukkaantumisten kanssa tekemisissä olevat saattavat omaisista tuntua tylyiltä ja välinpitämättömiltä, mutta kaikkeen turtuu. On suorastaan pakko. Kuka jaksaisi, jos henkilökohtaisesti ottaisi kantaakseen päivästä, saati vuodesta toiseen jokaisen kohtaamansa ihmisen surun suuruudessaan?
Se ei kuitenkaan tarkoita, etteivätkö hekin välittäisi tai tuntisi murhetta muiden puolesta.

On joskus sanottu, että jokainen kuolema tai muu suuri murhe on kuin veteen heitetty kivi. Se tekee ympärilleen toinen toistaan suurempia renkaita, ensimmäiset pienet hyvinkin teräviä, uloimmat loivempia.
Samalla tavalla lähipiiri kantaa surevien murhetta omillakin hartioillaan. Mikä vaikeinta, murheelle on monesti mahdotonta löytää sanoja, jotka vähänkään lohduttaisivat.

Viisaalla Naisella on jo kauan ollut tapana halata läheisiään paitsi pitkästä aikaa tavatessa, myös erotessa. Miestä se yhteen muutettaessa hämmensi kovin: jos hän nyt aamuyöstä tien päälle lähtemään joutuukin voisi kotiin jäävä huoletta jatkaa uniaan, eikä suotta nousta yhteisille aamukahveille.
Ymmärsi sitten kyllä kun alkoi ajatella miten jokainen lähtö voi olla se viimeinen. 
Miltä itsestäsi tuntuisi silloin, jos olisit vain nukkunut, tai olisitte eronneet riidoissa?