Kuvan mahdollinen sisältö: taivas, puu, kasvi, ulkoilma ja luonto

Suomenkielen taidon tärkeyttä työelämään sijoittumisessa korostetaan maahanmuuttajista puhuttaessa. 
Mutta mikä on totta? Millainen on todellisuus?
Viisas Nainen piipahti stadissa eli Helsingissä ottamassa tuntumaa aiheeseen.

Rakennuksilla työntekijät ovat jo kauan tulleet jostain aivan muualta kuin kotimaasta. Suomalainen kirvesmies on liian kallis. Jopa virolainen rakennusmies on  jo liian kallis. Nyt rahdataan maailmalta albaaneja, usbekkeja ja ties mitä. Pätevyyden osoittavia papereita tehtaillaaan tulostimesta suoraan, urakalla. Hällä väliä, vaikka ikinä ennen ei olisi edes sähkökäyttöisiä työkaluja nähty. Saati yhtään suomalaista sanaa kirjoitettuna.
Vasta avatun Triplan kauppakeskuksen työmaalla muslimeille oli jopa oma rukoushuone, ja ne ennen rukouksia suoritettavat pesut hoideltiin sitten vaikka sosiaalitilojen pisuaarissa. 

No, nyt Viisas Nainen joka tapauksessa majoittui hotelliin, räyhäkkäästi entiseen Hesperiaan. Koska vettä satoi perisuomalaisittain päätettiin Miehen kanssa heittäytyä tuhlailevaisiksi ja ajaa taksilla Hartwall Areenalle Vesalaa kuuntelemaan. Sen kerran kun lähdetään jne., tiedättehän.
Takseja olikin odottamassa ulkona pitkä rivi. Ensimmäiseen sisään. Kuljettaja oli mustempi kuin mustinkaan suomalainen yö. Osoitetta turha yrittää selvittää takapenkiltä, huonoa englantia mutisten edestä ojennettiin vain kännykkää: asiakas kirjoittakoon osoitteen.
Ei kirjoitettu. Käytettiin tarkennuksia Poliisilaitos ja Migri.
Jo valkeni.
Tosin tuulilasinpyyhkijät sekä pissapoika eivät olleet hallinnassa, mutta mitäs pienistä...

Areenan ontuvat systeemit jääkööt arvosteltaviksi toiseen tekstiin. Pysytellään suomenkielisyydessä.
Aamiaisella Crowne Plazan (ent. Hesperia siis) ankeassa, ahtaassa salissa yritettiin turhaan bongata gluteenittomia leipätuotteita. Siispä kysymään. Kaksi ensimmäistä blokkaria kohauttelivat harteitaan, kolmas sentään avasi suunsa. Englanniksi. Pahoitellen ettei ymmärrä suomea.
Onneksi Viisas Nainen ymmärsi englantia. Tyttönen kipitti kysymään seuraavalta, ja leipä löytyi.

Edellisten visiittien ansiosta baarimikkojen kielitaidon testaamisen saattoi jättää väliin. Englantia kehiin, monessa paikassa. Kuulemma myös varsinkin ns. hienommissa paikoissa.

Kai se sitten on käsitettävä siten, että vaikka ulkomaalainen sijoittuu työelämässä Suomessa ilman suomenkielen taitoakin, eikä laiskan suomenruotsalaisen tarvitse opetella suomea puhumaan, niin suomalainen suomenkielinen joutuu vain tyytymään osaansa. Hyväksymään sen, ettei Suomessa suomenkielellä enää mitään asemaa ole.
Viisaista Naisista yksi onkin jo alkanut opetella uiguurin kieltä.