riika%20001.jpg

Ruotsinkielen pakko-opiskelusta koulussa olisi jo korkea aika päästä eroon. Tilalle löytyisi monta tärkeämpääkin oppiainetta.

Usein ruotsin asemaa puolustellaan historialla. Niinpä Viisas Nainen liitti tähän kuvan Ruotsin suurimmasta kaupungista kautta historian. Aivan oikein, kyseessähän on Riika. Vuoteen 1660 mennessä Ruotsi valloitti Baltiasta Viron ja Liivinmaan, Ruotsin valta kesti alueella 150 vuotta.
Ja puhutaanko Latviassa ruotsia nykyään siksi, että sitä on siellä joskus muinoin puhuttu? Ei todellakaan.
Miksi siis Suomessa yhä?

Viisas Nainen on aina vastustanut ajatusta, että 90 % väestöstä pitäisi opetella itselleen täysin turha taito siksi, että 5 %  Suomeen syntynyttä ruotsinkielistä ovat liian tyhmiä/laiskoja/ajattelemattomia opettelemaan kotimaansa ykköskieltä.
Eli lyhyesti sanoen: jos joku katsoo pärjäävänsä pelkällä ruotsilla, voi Viisas Nainen yhtä oikeutetusti katsoa pärjäävänsä pelkällä suomella.

Toisekseen kaikki Suomen historiaa tuntevat tietävät, että historiaan vetoamalla Suomessa pitäisi Kymijoen itäpuolella puhua venäjää. Siellä kulki kauan valtakuntien välinen raja. Sen alaisuudestahan maamme 1918 itsenäistyikin, muistatteko?

Viisaiden Naisten klaanin nuorempi sukupolvi muistutti kuinka sen lauluja laulat, jonka leipää syöt. Totta. Viisas Nainen on matkaillessaan huomannut asian kyllä. Sellaisilla paikkakunnilla kuin Tammisaari ja Vaasa palvellaan molemmilla kielillä, asiakkaan mukaan. Joskus nuotti tosin on melko murteellinen, mutta kuitenkin.
Sitkeimmätkin kyllä suostuvat ymmärtämään, ellet itse anna periksi ja ala tankata kankeaa, vaillinaista ruotsiasi.

Kokemus on osoittanut senkin, että paremmin Ruotsissa ja Norjassa ihan englannilla etenee, kuin suomalaisten kouluruotsilla.

Mitä taas ns kunnallisten virkojen kielitaitovaatimuksiin tulee, niin onko reilua vaatia esimerkiksi suomalaista lääkäriä opettelemaan sujuvaa, erikoissanoja käsittävää ruotsia, kun ulkomailta palkatulle lääkärille riittää edes auttava suomenkielen taito?
Kysynpä vain.

Annetaan suomenruotsalaisten leikkiä keskenään ihan miten lystäävät, mutta ottakoot itse vastuun pärjäämisestään omien pikku piiriensä ulkopuolella.