ranta%20056.jpg

Vuoden alussa pikavippimainoksia alkoi tunkea joka paikasta vastaan. Vai mitä joustoluottoja ne nyt hienommin yrittävätkään olla, tiedätte kyllä mitä tarkoitan. Firmoja on noussut kuin sieniä sateella. Jouluna tyhjentyneet pankkitilit sekä lompakot haistetaan samalla varmuudella kuin hai bongaa meressä veren.

Raha-asioista on perinteisesti vaikea puhua. Mieluummin sulkeudutaan ongelmien kohdalle osuessa kuin simpukka kuoreen. Kyllähän nyt työssä käyvän ihmisen pitää pystyä elämänsä rahoittamaan, pyörittämään arkea, hyvänen aika! Olet surkea luuseri, mikäli balanssi ei pankkitilillä pysy puhtaasti plussan puolella.

Valitettavasti todellisuus on nykyään toinen. Ja sen nämä firmat, joita ennen olisi kutsuttu rehellisesti koronkiskureiksi, tietävät hyvin. Joka ikinen kuukausi Viisas Nainenkin saa huomata kuinka niinsanottu ostovoima ohenee ja ohenee. Veroprosenttia pienipalkkaiselta ehkä laskettiin luvatusti - mutta dadaa, niitä muita sivukuluja nostettiin (palkkaa tietenkään ei, eihän semmoinen käy, tuotot laskisivat). Eli suomeksi sanottuna käteen jäävä osuus pysyy pienenä, pelkkä arki kiristyy, kauppakassi kevenee, jos samalla setelillä maksaa kassalla.

Ja kun elämä ei suostu kysymään mitä milloinkin voisit, pystyisit ja kykenisit ottamaan yllätyksenä vastaan. Sieltä lykkää avioeroa, sairautta, lomautuslappua, irtisanomisia. Samaan aikaan hammaslääkärilaskua, lapsen hajonnutta tietokonetta tai talvitakkia, luokkaretkeä, autoremonttia, uupumusta ja masennusta kaupan päälle. Kelalta ei apua heru, sinullahan on tuloja. Avioeroisän on elatusmaksut maksettava sen mukaan mitä oikeudessa päätettiin, sukeltavat tulot kuinka äkkinäisesti rotkon pohjaan saakka tahansa. Tapaamisviikonlopuiksi on oltava ruokaa, uusi asunto kunnossa lapsien tulla ja olla. Virkanainen havahtuu eläkeläisarjessaan pohtimaan veisikö nolosti turkin kaniin, vai kätkisikö häpeänsä ottamalla pikavipin. Ihan tämän yhden vain, tietenkin.
Lista jatkuu loputtomiin.

Alkoholistit ja huume- tai peliongelmaiset ovat ihan oma lukunsa sinällään.

Moni nuori ei edes hahmota mitä luottotietojen menettäminen tarkoittaa. Eihän se mitään vakavaa voi mitenkään olla, jos kerran julkisuus on pullollaan kymmenien tuhansien eurojen ulosottoveloista huolimatta Dubaissa tai muussa unelmakohteessa altaan reunalla poseeraavia missukoita. Niitä samoja, jotka saavat ihanan uuden kodin tuosta noin vain, mikäli entinen menee alta. Eli miksipä jättäisi itsekään väliin bileillan kavereiden kanssa, vaikka opintolaina tuli ja meni jo? Ei huolta huomisesta, kännykällä hoituu rahoitus hauskuuteen hetkessä.

Jep jep, eduskunnassa voidaan kyllä antaa kirkassilmäisesti millaisia lausuntoja tahansa näiden pikavippiyhtiöiden karmean korkeiden korkojen ja luoton saannin suitsimiseksi. Silti samaan aikaan luottotietohäiriömerkintöjen määrä kasvaa kasvamistaan. Sillä kuten tiedämme, mikään hauska ei kestä ikuisesti: aina tulee se päivä, jona vipit pitäisi maksaa takaisin. Nuoralla tanssi päättyy putoamiseen hoitamattomien lyhennyserien synkkään, myrskyiseen mereen.
Pahimmillaan sinne hukkuu. Uppoaa pohjaan saakka.

Viisas Nainen toivoisi hartaasti, että asiasta puhuttaisiin julkisuudessa enemmän ja enemmän. Ettei yksikään, joka tietäisi, enää hukkuisi.