Kuvan kuvausta ei ole saatavilla.

Siinä missä muut jäivät aamulla potemaan krapulaa, Viisas Nainen lähti perinteisesti tunnin lenkille. Valoa, iloa ja raitista ilmaa, sekä liikettä selälle. Ei suotta sanota, että jo varttitunti metsässä parantaa mielenterveyttä. Ja nykyisellä asuinalueella onneksi on, mistä polkunsa valita.

Samanlaista polun valintaa se on aina ihmisellä edessä näin uuden vuoden alkaessakin. Kuka teistä enää edes tietää mikä on kuvassa oleva Päiväpääkirja? Tunnetteko debetit ja kreditit? Entä onko kompassin käyttö hallinnassa?
Niinpä. Kyseinen tilikirja on vuodelta 1948, joten sitä ei takuuvarmasti raaski täytellä. Sen sijaan voisi olla ihan hyvä uudenvuodenlupaus pitkästä aikaa pitää pientä kirjanpitoa kuluistaan ja menoistaan vanhaan malliin. Tähän saakka pankin tiliotteet ovat saaneet toimittaa sitä virkaa.

No okei, nyt oikein kuulen miten siellä joku hihkaisee jotain mobiiliapeista ja ekselleistä sun muista tietoteknisistä hienouksista. Heti nousi Viisaan Naisen verenpaineet tappiinsa. Tässä on kuulkaa tarpeeksi koettu tuskaa kympin pakkopäivityksen kanssa (ja käytetty apuvoimia, tietty). Sen jälkeen on koettu lisää tuskaa ja kiroiltu kuuluvasti, ennenkuin alkoi toimia nettiyhteys, saati siirtyä valokuvat. Yle Areena sentään suostui näyttämään eilisiltana hyvissä ajoin Raidin. Miten käy DVD-ohjelmiston esiin kaivaminen, se jää nähtäväksi.

Joka tapauksessa herää kysymys tarvitaanko enää armeijaa Suomea valloittamaan. Taitaa riittää pari hyvää hakkeria. Niin huonosti toimivaa tämä kaikki on. Takseistakin pimeni sammuttamisen jälkeen taksamittarit (mistä tietysti asiakas saattoi vain ilahtua aamusella...)

Se jos mikä on kuitenkin varmaa, että stressin ja uupumuksen ja periksi antamisen syynä jatkuva tietotekniikan muuttuminen toimii paremmin kuin hyvin. Kaikkia ei vain kiinnosta, kaikilla ei ole samanlaista nörttigeeniä selvitä siitäkään, mitä monet pitävät helppona. Yhä useampi putoaa yhteiskunnan kehityksen kelkasta.

Ja ohjelmistoyhtiöt sun muut nörttifirmat, ne hierovat käsiään seuratessaan kuinka tileillä saldo pulskistuu. Nythän ollaan jo niin pitkällä, ettei paluuta ole. Sairaalatkin suljetaan kohta konkurssin tehneinä, eikä kukaan varmaan vielä sittenkään uskalla sanoa ääneen kuinka suunnattomiksi ennen lopullista romahdusta pelkät IT-kulut nousivat - ei ollut enää varaa hoitaa potilaita, kaikki meni tietokoneisiin ohjelmistoineen.