20191215_212114.jpg

Viimeiset viikot ovat opettaneet Viisaalle Naiselle paljon. Varsinkin sen, miten Pyhä Byrokratia suosii pummilla eläviä. Ei tavallista työssä käyvää.

Miehen paperit jumittavat edelleen työvoimaviranomaisilla, joten paha sanoa tuleeko liitostakaan ikinä lomautusrahoja. Kelasta ei ainakaan heru mitään. Sillä dadaa, Viisaalla Naisellahan on tuloja sekä säästää kituutettuna pienet säästöt. Pitäisi myydä auto, tyhjentää tili ja silleen. Vuokrasopimus kun on tyritty ja tehty molempien nimiin, niin on syntynyt elatusvelvollisuus. Hällä väliä, ettei kaupungin asunnossa muu ollut mahdollista.

Surkuhupaisinta tässä on se, että samalla Viisas Nainen on velvollinen huolehtimaan Kelan mielestä myös Miehen elatusmaksuista. Niistä ei jousteta, ulosottoon vaan ja luottotiedottomaksi Mies on toinen vaihtoehto. Lapsen etu ei saa kärsiä. Paitsi tietenkin, mikäli lapsi nro 2. asuu isänsä kanssa. Uuden liiton kakkoskappaleen etua ei kyllä suojella. Ihan sama kuinka köyhänä kärvistelee. Mitäs erosit, lällällää. Nro 1. tarttee paljon, nro 2. voi kulkea vaikka kengättä kesään asti.

Nyt Viisas Nainen antaakin pari hyvää neuvoa.

Jos työsi on loppumassa, älä hanki itse uutta. Jättäydy työttömäksi rauhassa ensin ja vasta, kun korvaukset rullaa ala katsella jotain rauhassa. Missään tapauksessa älä järjestele asioitasi yhtään päivää ennen uuteen työhön lähtöä tai ota työtä, josta saat yllärinä heti lomautuslapun.

Pistä kaikki surutta menemään mikä tilille tulee, jemmaa säästöt patjan alle, älä pankkiin. Pistä auton romusikin jonkun muun nimiin. Asu vuokralla yksin, älä pariudu viralliseen viitatenkaan.

Onneksi oli niin ne säästöt siis. Ja tilipäivä tulossa jo molemmille. Ei kuitenkaan enää ihmetytä maksuhäiriöisten lisääntyvä määrä, ei niiden kasautuminen samoille. Pienipalkkaisen kädestä suuhun elävän elämän hallintaa on helppo horjuttaa. Pikkuisen lomautusta, hammaslääkäriä, hajoavat silmälasit tai pyykkikone... mitä tahansa tuollaista tapahtuukaan olet kusessa. 

Ja päättäjien eli Pyhän Byrokratian mielestä oikein menee. Tukitoimet on suunnattu todella tarvitseville, eli tukien varassa päätoimisesti eläville - ei siihen, että niillä tilapäisinä estettäisiin arjessa pärjäämisestä tipahtamista. 

Ihan loistava systeemi, totta vie ja eikö vain.

Älä helvetissä hanki lapsia, ellet ole äveriään suvun kultalusikka suussa syntynyt mies. Sellainen, jolla saldossa piisaa kävi elämässä mitä tahansa. Lapsesi äidillä ei ole velvoitetta jälkeläistään esim työhön menemällä elättää - sinulla on. Ja sillä uudella puolisollasi. Mikäli olet nainen, loisi suu korvissa kotona elatusmaksujen tuloa vahtien, ehdit paremmin heitellä kapuloita tapaamisoikeuksien rattaisiinkin. Mutta älä ihmettele, jos kaikki eivät arvosta tyyliäsi vaan pitävät sinua halveksittavana loisena ja härskinä verenimijänä.

Muista lotota. Se on pienen ihmisen ainoa toivo. Leipäjono on toinen, mikäli paikkakunnallasi sattuu sellainen olemaan.