Kuvan mahdollinen sisältö: ihmiset istuvat, pöytä ja sisätila

KUVA: Singer model 27K, valmistettu keväällä 1900  -  ompelukone pakattiin takuuvarmasti evakkokuormaan, se seurasi mukana minne mentiinkin. Tämä kone siirtyi muuttotavaroista lopulta itse rakennettuun rintamamiestaloon, ja pysyi siellä omistajalta seuraavalle, sekä edelleen, aina Viisaalle Naiselle asti. Käyttökuntoisena.

KÄSITYÖTUNNIT olivat Viisaalle Naiselle muinoin koulussa suuren tuskan paikka. Räsäsen Päivin intoilu kasvomaskien tee-se-itse hommiin palautti traumaattiset hetken mieleen kirkkaina. Ei sujunut virkkaus, ei neulominen, ei ompelukoneen kesyttäminen. Napin ompelu ehkä sentään jotenkin.
Näillä taidoilla tuskin syntyisi siis minkäänlaista suojainta kasvoille. -Ja takuuvarmasti moni muu ajattelee samoin.

Jos maskipakkoa vaaditaan, on ensin valtiovallan syytä huolehtia, että maskeja jostain saa. Eikä vain rikkaille asti suurella rahalla, vaan tasa-arvon vuoksi ihan kaikille. 
Jep, eihän se onnistu... Jokainen jää itsensä varaan. 

Kahville kollegan kanssa osuessa asiaa pohdittiin. Luovasti. Uusia innovaatioita syntyi kuin sieniä sateella. Mitä väsyneempi on, sitä lennokkaamminhan ajatus lentää.
Kollega lupasi vetää sukkahousut päähän seuraavan kerran kauppaan mennessään, jos tuollainen maskipakko tulee. Siihen vielä lisäksi mustat lasit ja pipo, niin vot! Ehkä suun kohdalle se tennissukka nitojalla. Vaihtoehtoisesti kyseeseen voisi tulla myös kommandopipo. Ja jos 90 asteen pesua eivät kestä, niin ei auta sitten muu kuin virittää ne XL-koon beessit makkarankuorisloggit naaman peitoksi. Vähän saksilla silmänreikää, huonona päivänä kirkkoveneen kuvia permanent-tason tussilla. 
Viisas Nainen lupasi hyödyntää parittomat stay-up -sukkansa: kiva, naisellinen pitsikaulus ja tyhjänä roikkuvasta "häntäosastahan" tuunaa millaista lettiä tahansa. 

Juu juu, tiedämme. Asia on vakava. Oireettoman tartuttajan kohdalla kangasmaskikin voi ehkä oikein käytettynä säästää jonkun turhalta taudilta. Pitää vain muistaa, ettemme me kaikki tosiaankaan ole mitään vaattureita. Saati edes kyvykkäitä maskin pesemisestä/keittämisestä huolehtimaan, vaikka sellaisia saisimme. Monessa taloyhtiössä pyykkituvat sekä saunat on sitä paitsi suljettu. -Toisin kuin Uusimaa kohta.

Pitää myös muistaa vanha totuus, että mitä rankempi työ, sen mustempi huumori. Joskus jaksamiseen vaaditaan reippaasti riman alittavaa keskustelua - ja kunnon yhteisiä nauruja. Itkemään ei yksinkertaisesti ole varaa alkaa, uuvuttaa miten paljon tahansa.
 

Kuvan kuvausta ei ole saatavilla.

KUVA: Oy Tikkakoski Ab    - Viisaan Naisen nykyinen oma, takuuvarma ja päästövapaa ompelukone 
https://elavamuisti.fi/aikajana/tikkakoski   - tuolta löytyy mielenkiintoinen filminpätkä tehtaasta, joka tunnetaan niin Suomi konekivääreistä, kuin monesta muustakin tutusta tuotteesta 

Kuvan mahdollinen sisältö: pöytä ja sisätila

Siellä se piileskelee, erehdyttävästi tavallista pikku kaappia muistuttaen, kunnes otetaan esiin: kansi kääntyy sivulle laskutasoksi, jota avattu ovi tukee "jalkana". Sitten vain reippaasti polkemaan. 
Vaikka niitä Marttojen ohjeilla tehtäviä kasvomaskeja - ellei syty Päivin ideasta hyödyntää puolisonsa/poikansa/veljensä moneen kertaan hionneita, reikäisiä tai parittomia tennissukkia.