tabletti%20005.jpg

Tietotekniikka on hyvä renki, mutta huono isäntä - ja sellainen siitä kuitenkin on puolisalaa päässyt tulemaan. Se pompottaa meitä palvelemisen sijaan.

Viisas Nainen huomasi tämän kännykkänsä - eli hienommin älypuhelimen - alkaessa reistailla. Karusti kävi ilmi miten meidät on köytetty kiinni tuohon sinänsä ah niin viattoman oloiseen kapineeseen.
Miten heräät? Millä menet töihin tai matkustat, jos lippusi ja ajokorttisi on piilotettu pimentyneen kännykän uumeniin? Et soita töihin nukkuneesi pommiin, et tilaa taksia.
Pahimmillaan et pysty kirjautumaan edes töihin saapuneeksi, saati hoida asioitasi.
Sinä et saa yhteyttä lääkäriin, eikä lääkäri sinuun.
Et maksa edes laskujasi, sillä kas! Laskujen hyväksymiseen tarkoitettu viestihän saapuu puhelimeen.

Ja jos sitten joudut ostamaan uuden puhelimen alkaa varsinainen helvetti. Käyttöohjekirjaset ovat historiaa. Nyt tieto pitäisi kaivaa netistä - tietenkin juuri sillä puhelimella.

Muistatteko aikaa, jolloin puhelimen pääasiallisin tarkoitus oli soittaa ja vastaanottaa puheluita?

No, Viisas Nainen toki arvostaa sekä kokee tarvitsevansa muitakin toimintoja. Kuten tekstiviestejä. Ihan siis riittäisi kun voisi hoitaa puhelut ja viestittelyn. Verenpaineet nousee pelkästä ajatuksesta miten pitäisi tietää mitä kaikkea on kaivettava jostain saamarin storesta ja apeista ja muista bittimapeista.

Onneksi on mahdollista käyttää Lapsityövoimaa. Siinä tulee kaupan päälle käyttökoulutus, ja IT-tuki 24/7 ilman takuuaikaa.

Mutta, mutta... Mistä meille edes on tullut tämä harha, että kaikkien on oltava tavoitettavissa kaiken aikaa ja kaikin keinoin? Viisas Nainen on työvuoronsa kuitenkin tavoittamattomissa, oli takin taskussa millaista hienoa tekniikkaa tahansa.
Samoin työn puolesta tulee päivittäin tapeltua toimimattomien ja kaatuilevien tietojärjestelmien kanssa. Ei kuulkaa pienintäkään intoa enää vapaa-ajalla jatkaa samaa sirkusta! Miksi 98 % ihmisistä joutuu kärsimään todellisesta elämästä vieraantuneiden nörttien takia, joiden ainoa elämän tarkoitus tuntuu olevan mahdollisimman monimutkainen näpertäminen näiden laitteiden kanssa?

Mikä karuinka, työssä näkee konkreettisesti senkin, kuinka suuri osa kansaa on jo tipahtanut kehityksen kelkasta. Vaikka jonkin ihmeen kautta olisi varaa ostaa kunnon puhelin, eväät sen omaksumiseen ovat ohkaiset. Tietoyhteiskuntaan siirtymiseen on matkaa kuin kuuhun. Porukkaa putoilee kuin omenan raakileita puusta kuivana kesänä.

Eikä se närästys pelkkään puhelimeen jäänyt. Ei tietenkään. Vintageliikkeen nettitilausta kehoitettiin maksamaan ties minkä paypalien ja pivojen kautta. Oli pakko vastata, että kuule, minä olen niin vintagea itsekin, että käytän vanhanaikaisesti rahaliikenteeseen ihan nettipankkia.
Työterveys (se varsin olematon) pisti vielä paremmaksi. Nyt on asioitava jonkun perkeleen botin kanssa, se lajittelee jyvät akanoista. Jos vastailet koneälylle väärin sinnehän tipahdit, avun tavoittamattomiin.

Toisaalta eipä tässä taida olla varaa vatsahaavaankaan. Ellei päivystykseen pääse raahautumaan ja ovesta onnistu sisään keplottelemaan, on lääkärin kanssa asioitava videoyhteyden kautta.
Sen kun lehdestä luki alkoi koskea mahaa ihan pahemman kautta. Että ei ole todellista! Pitäisikö tässä vielä alkaa jotain naamansa ruudulle länttäämistä livenä opettelemaan? Entäs ne, joilla ei ole koko tietokonetta?

Jo vain, Viisas Nainen lähtee nyt etsimään närästyslääkkeitä kaapista. Useamman tabletin verran.