IMG_20200822_121628.jpg

Kesä - ja varsinkin loppukesä - ovat säilöntähamsterille yhtä aikaa sekä taivas, että helvetti.
Vuosikymmenten mittaan satoisat vuodet ovat olleet välillä kuin köyhän taivas. 
-
Paitsi ehkä Viisaan Naisen vuokrataloyhteisön kuuluvuusalueella asuvalle pitkäaikaistyöttömiä edustavalle, keski-ikäiselle pariskunnalle. Siellä ohrasatoa nautitaan nestemäisessä muodossaan nyt jo neljättä viikkoa putkeen. Reippaasti sekä reteästi, ääntä säästämättä, kelloa illalla katsomatta. 

Viisas Nainen ja Mies sen sijaan ovat otsa hieässä raataneet leipänsä eteen kaikin keksityin tavoin, eli metsässä, puutarhassa sekä kasvimaalla. Tulee mukavan äveriäs olo, kun vetää tuoretta luomua lähiruokana. 

Etätyöaikana ja karanteeniaresteissa lisääntyneeseen alkoholiongelmaisten määrään ei puututa tässä nyt enää. Siitä ovat heränneet kirjoittamaan iltapäivälehdetkin viimein. Tulee tosin kommentteja välillä silmäiltyä mieleen, että ottaisitteko itse työntekijän, jonka mielestä työaikana tissuttelu on hyväksyttävää, koska sitä ei erikseen ole työsopimuksessa kielletty?
Näitä ihmisiä varten pitäisi varmaan uunin luukkuunkin liimata varoitustarra ÄLÄ KUIVAA KOIRAA UUNISSA.

Jo vain, omilla aivoilla ajattelu olisi ihan suotavaa. Edes välillä. Siis jos ylipäätään löytyy aivot.

P1090651.jpg 

 

Usein tulee pohdittua kyllä ns päättäjienkin aivojen tilaa. Epäiltyä olemassaoloa. Onko maapallon pelastumisen kannalta järkevämpää tukea kotimaista viljelyä, vai toiselta puolelta maailmaa rahdattua ruokaa? Miten ruokakorin hinta voi laskea, jos kuljetuskustannukset polttoaineveroina nousevat? 
Kuka meille edes kohta ne maidot ja leivät sinne lähikauppaan tuo, jos Pyhä Byrokratia alkaa vaatia mitä ihmeellisimpiä pätevyyskortteja ja lisäkoulutuksia ja armeijassa E-kortin ajaminen ei enää onnistu riittävässä määrin? Yhdistelmä ei taivu kohdilleen millään parin viikon pikakoulutuksella työvoimaviranomaisten taholta, saati pysy tiellä talven liukkauden läpi.

 

20190924_130243%20%281%29.jpg

Niin tai näin, kesä on kaikesta koronan luomasta varjosta huolimatta ollut hyvä. Joskus yhteinen vihollinen voi olla parisuhteelle pelkästään hyväksi. Viisas Nainen sitäpaitsi päästää Miehen mieluummin Koronamaan taudittomaan osaan töihin, kuin Helsinkiin. Vaikka sinnehän se siirto varmaan seuraavaksi tulee, jos maailma näin jatkaa makaamistaan.

Kaarinan ja Pertin tarina on irrallinen Kesätarina, mutta kuten toiset teistä ovat ehkä jo huomanneetkin, se käsittelee montaa ajankohtaista aihetta. Muistatteko vielä miten perheen pojista vanhempi, Jesse 16 vee, oli itse asiassa koko vyöryn alulle laittava osapuoli joutumalla poliisin toimesta vatsahuuhteluun sairaalaan?

KESÄTARINA OSA 6. 

Huonosti nukutun yön jälkeen seurasi taas aamu, kaikessa armottomuudessaan. Vaikka Kaarina kuinka yritti meikata mustia silmänalusia piiloon lopputulos muistutti irvokkaasti pandakarhua. No, asiakkaat toivottavasti kiinnittäisivät enemmän huomiota omaa asiointiaan koskeviin yksityiskohtiin kuin asiakaspalvelijan naamaan.
Hymyä piti pinnistää väkisin esiin, säilyttää se siinä kunnes kipeää teki. Asiakkaille ei saanut antaa samalla mitalla takaisin, tuli tiskin yli millaista paskaa tahansa niskaan. Onneksi tänään tuntui olevan melko hiljaista. 

Kännykän rallatus pelästytti ajatuksiinsa vajonneen Kaarinan. Hitto, miten se oli jakun taskuun jäänyt! Konttorinhoitaja oli vasta edellisellä viikolla muistuttanut kaikkia asiasta. Ehdottomasti kiellettyä, voitiin antaa jopa kirjallinen varoitus, henkilökohtaiset asiat hoidetaan työajan ulkopuolella ja niin edelleen... 
Vilkaistuaan äkkiä ympärilleen ja huomattuaan olevansa yksin toimiston sillä laidalla Kaarina painoi päättäväisesti vihreää luurin kuvaa. Tuntematon numero tai ei, ehkä Pertille oli käynyt jotain katkolla, Pomo kyselisi kuinka hän voi, tai koulusta jotain. Kaikkia asioita nyt vain oli mahdotonta jättää iltaa odottamaan!

-Helena se ja se täältä kaupungin Sosiaalitoimesta, hei! Minä tässä yritän tavoitella Jessen vanhempia. Tässähän on taustalla tällainen alkoholimyrkytyksen vuoksi sairaalapäivystykseen joutuminen. Meillä on näissä tapauksissa ollut käytäntönä vähän kartoittaa tilannetta heti alkuun vanhempien kanssa. Sopisiko teille kotikäynti heti perjantaina kello 17.00? Silloin Jessen isäkin on varmaan ehtinyt kotiutua töistään.

Naisen ääni helisi linjalla kirkkaana sekä selkeänä, näennäisesti ystävällisenä. Kaarinalle kävi kuitenkin täysin selväksi, ettei hänen mielipidettään varsinaisesti siinä tiedusteltu. Kyse oli enemmänkin pelkästä ilmoitusluonteisesta asiasta. Sosiaalitoimesta tulisi lastensuojelun edustajia perjantaina klo 17.00 kotikäynnille heille, piste. Herranen aika, miten hän nyt senkin vielä jaksaisi, ja pitäisikö niille samalla Essin raskaudestakin kertoa ja entäs Pertti sitten? Miten ne reagoisivat pojan ongelmiin, jos isäkin katkolla? 
Jostain näkökentän reunamilta yritti Kaarinan aivoja tavoittaa ulko-oven takana sisään toimistoon päästämistä odottavan asiakkaan hahmo. Turhaan. Työpöydän ääressä istuva nainen ajelehti ajatuksineen jossain aivan muualla. Kenenkään tajuamatta kaikki siihen saakka tuttu ja tasaisen turvallinen arki tuntui jäävän kymmenen metrin korkuisten, mustanharmaiden, jääkylmien aaltojen alle, niiden huuhtomaksi.
Ja kun tulva laskeutui, aallot perääntyivät takaisin ulapalle loivemmaksi laskeutuen mitä jäikään jäljelle? Vain roskien täyttämä, huuhtoutunut autius.

FAKTAT:

Alaikäisten saamissa lastensuojeluilmoituksissa ei aina tarvitse olla kyse rikoksesta, vaan ilmoituksen tekemiseen voi riittää pelkkä yleinen huoli nuoren hyvinvoinnista.

Lastensuojeluilmoitus johtaa usein palvelutarpeen arviointiin. Silloin kuullaan alaikäistä ja hänen vanhempiaan yhdessä ja erikseen, tehdään kotikäynti ja ollaan yhteydessä kouluun.

Jos päädytään siihen, että lapsi tarvitsee käyttäytymisensä tai kasvuolosuhteidensa vuoksi erityistä tukea, aloitetaan sosiaalityön asiakkuus perheen suostumuksella. Jos lapsen tai nuoren katsotaan olevan suojelun tai vahvan tuen tarpeessa, aloitetaan lastensuojelun asiakkuus, vaikka perhe vastustaisi.