P1100327%20%282%29.jpg

Kolkon Kouvostoliiton kuolemaa tekevän ns keskustan betonierämaan arvostelu taannoin saattoi kouvostoliittolaisista tuntua tylyltä. Koska Viisaalle Naiselle jo pienenä opetettiin, että väitteensä on pystyttävä perustelemaan, niin tehdäänpä niin. 

Miehen ulkomaan komennus loppui maanantaina. Tänään asian tiimoilta käytiin hoitelemassa viimeiset hoideltavat hommat, ennenkuin siirtyminen Helsingin koronahelvettiin koittaa loppukuusta. Seikka, joka ei mukavalta kyllä totisesti tunnu. Paremmassa turvassa Koronamaassa pysyi, koomista, eikö?

P1100310.jpg

Joka tapauksessa kävelläänpä vähän Forssassa. Kaupungissa, jossa vanhat teollisuusrakennukset on osattu hyödyntää erinomaisesti. Sen lisäksi koko tienoo on yhtä suurta kaupunkipuistoa, kaikkea laidasta laitaan. Vanhoja puutaloja ei ole tuhottu purkamalla ne pois betonilaatikoiden alta, vaan tarvittaessa jopa siirretty toiseen paikkaan. 

P1100274.jpg

 

Kouvostoliitto ei Kymijokea ole osannut hyödyntää. Jostain käsittämättömästä syystä politikot ovat jämähtäneet hampaat irvessä jonnekin 70-luvun maailmankuvaan, jossa Kouvola on maailman napa, ja Kuusankoski vain on. -Saati parin vuoden takainen Korian asuntomessualue vanhoine kasarmirakennuksineen. Ei ole paljon mainoksia näkynyt, harmi. 
Onneksi näitä Kymijoen rantojen taajamia voi ihailla omineen. Voi vain toivoa, että Kuusankosken tehdasaluetta kehitettäisiin tulevaisuudessa Forssan mallin mukaisesti. Edes pikkuisen samaan suuntaan. Siitä saataisiin hieno! 

 

P1100280.jpg

Forssa on onnistunut pitämään keskustansa elävänä, ihan parilla pikku jutulla. Vanhoja puutaloja käytetään liiketiloina, eikä marketteja viety jonnekin hevonkuuseen kilometrien päähän. Alla olevassa kuvassa onkin pieni tarkkuutta vaativa tehtävä: erotatko marketin Finlaysonin historiallisista seinistä? Jep, kaikkea uutta ei ole ihan pakko rakentaa mahdollisimman rumaksi, vaan uuden voi sopeuttaa istumaan vanhaan miljööseen. Jos siis päättäjillä vain on vähänkään älyä. 

P1100332.jpg

Käykää itse vertailemassa, ellette usko. Onnistuu se netinkin kautta.
Täällä aletaan nyt suoria kohti saunaa, eli Erkki-eno ja Hilla palaavat maisemiin taas myöhemmin. Ehkäpä jo huomenna.