20201210_154432.jpg

Vuosi on päässyt pimeimpään kohtaansa, viikon päästä ollaan jo pari minuuttia pidemmässä päivässä.
Joululahjat pannaan pakettiin, jossain pellotkin vuoden vaihtuessa. Parisuhteetkin saattavat päätyä kierrätystavaraksi. 

Toivottavasti mahdollisimman moni on ostanut kotimaista, sen mitä on ostanut. Meillä ei osteltu aainuttakaan lahjaa, ainoastaan vähän normaalia parempaa ruokaa. Tulossa on (vasta) kolmas yhteinen joulu Miehen kanssa, ja heti alussa otetusta linjasta ei lipsuta: lahjoja voi ja saa toiselle ostaa koska tahansa, jos siltä tuntuu, mutta kalenterin mukaan ei hypellä.
Parisuhdettahan sitä paitsi mitataan aivan muilla mittareilla, kuin sillä, kuinka kalliita lahjoja eteen kannetaan. -Eikä kukaan ole ajatustenlukija, eli turha kiukutella, jos on vain haaveillut suu supussa jostain ihanuuksista, ja saa vain paistinpannun.

 

20201220_092024.jpg

Lapsuuden jouluihin kuului kylmäkomerossa säilytettyjä omenoita, ulkosauna, rekiajelu Mammalle Joulupäivänä: kirkkoreellä, lammasvällyihin pakattuna koko perhe. 
Toisinaan tuntuu, kuin olisi elänyt aivan toisessa maailmassa. Miettii onko tosiaan niin kauhean vanha, että moni arkisena koettu asia on nykyisin jo suunnilleen museokamaa. 

Jokaisen meistä soisi kuitenkin saavan viettää juuri sellaisen joulun, kuin itse tahtoo ja haluaa. Ilman mitään ns pakkopullaa. Moni huokaiseekin salaa helpotuksesta, kun koronan takia se hirvittävä sukulaisissa juoksemisen rumba jää pois. Ei tartte olla yhtään pakkososiaalinen, saa luvan kanssa nautiskella rauhaa sekä hiljaisuutta kotisohvan nurkassa. 
Viisas Nainen nautti aikoinaan suuresti yksin vietetyistä jouluistaan. 
 

ERKKI-ENON EKOLOGISET OPETUKSET on ehtinyt sekin syksyn läpi kahlattuaan joulutunnelmiin. Hilla, anteeksi Hilda, on saatu Juholan kartanon suojiin, Erkki-eno löytänyt kunnan uudesta rakennustarkastaja-Tuulasta mieluista saunaseuraa. Ansa ja Tauno tuhisevat majavanpesässään, Hellä raakana rekikoirana kuorsaa Juholan sängyssä. Suureen saliin on koristeltu kuusi, pöydässä kiiltelevät taas perintöhopeat ja kristallilasit. Naiset ovat kauniita pitsikaulusmekoissaan, miehet komeita kauluspaidoissaan. Edes veitsi ei lipsu kalkkunaa leikatessa, konjakkia kulautellaan kultturellisti vain ohuelti. Kynttilät palavat kirkkain liekein, peilautuvat lasisista, vanhoista koristeista. 

Ilvesvaarassa kaikki on mahdollista, koronakin kiertää sen kaukaa, naapuripitäjän puolelta. Päästään jouluaamuna pakkautumaan kirkkorekeen turkkien kaulukset pystyssä, läimäyttämään ohjaksia ilmassa merkiksi Liinulle, että nyt passaa painella kunnon ravia kaviot lunta ryöpyttäen, aisakellot soiden. Mennään kilvan naapurien kanssa! Kirkonmäellä sitaistaan orit ja tammat puomiin kiinni, tyrkätään heinäsäkki appeeksi, loimi selkään lämmikkeeksi. Taivan on tähtiä täynnään, pakkasilma hengityshuurun valkeita pilvenhattaroita. Sankarihautoja valaisee kynttilämeri. 

joulu%20031.jpg

Jos siis alkaa ahdistaa, kannattaa pistää itsensä sohvalle (tai piiloutua muulta perheeltä vaatekomeron nurkkaan), sulkea silmät, ja siirtyä ihan omaan maailmaansa. Olkoot se unelmien paikka sitten Timbuktussa, tai Ilvesvaaralla. Ei mitään väliä - muistathan, että Narniaankin pääsi nimenomaan vaatekaapista...