IMG_20210707_162403.jpg


Margit Hakanen - Taideruukki, Kuusankoski 

Erinäisten sattumusten summasta Viisas Nainen löysi tällä kertaa itsensä Taideruukista Kuusankoskelta. Takuuvarma käyntikohde, eipä silti. 

Noin muuten helle tuntuu yhä ahdistavalta - ja leimauttelee yllättäviäkin aggressioita. Ne, jotka tästä nyt nauttivat, eivät siedä ilonsa pilaamista nääntymiskurjuuden kuittailuilla. Ilonpilaaja! Negatiivisesti ajatteleva! Jos näännyt, näänny vaiti. Elämä on näinä aikoina tarpeeksi kurjaa ilman, että kukaan aiheesta muistuttaa miltään osin.
Ehkä sekin paljastaa, kuinka kireällä hermot käyvät epävarmassa maailmantilanteessa.

No, on tästä pientä hauskuuttakin kieltämättä ollut. Taideruukista kotia kohti suunnatessa poikettiin matkaseuran kanssa uimaan. Koska Viisas Nainen ei ole syntynyt evät selässä vesi on vieras elementti. Uimataitoa ei opittu aikanaan, eikä sitä tulla koskaan oppimaankaan. Ei edes lailla eikä asetuksilla. Niinpä pelkkä kaulaa myöten kastautuminen sai riittää.
Ja oi katso! Eikö hätiin tullut hiukka yli kolmikymppinen, tatuoitu sänkipää tarjoten lainaan pelastusliivejään: asunnossa liian kuumaa, eikä aina jaksa uida, joten hän kelluu näissä tuolla jorpakossa. Haluaisiko Viisas Nainen kenties lainata hänen liivejään kokeillakseen?

Se siitä jossain tietyssä iässä näkymättömäksi muuttumisesta.
 

IMG_20210707_154140.jpg

 

Cafe Ruukitar 

Edelliseen, terveydenhoitoalan huonoa vetovoimaa käsittelevään tekstiin pieni lisäys.
Jo kauan on askarruttanut Tehyn rummuttaman palkkavaatimuksen perustelu. Työ on kuormittavaa sekä raskasta, parempi palkka auttaisi. Mutta siis...
Jos ajattelee itse itseään kyseiselle alalle, tai kaipaisi sille lisää arvostusta, nostaisi ehkä listan kärkeen enemmän sen kuormittavuuden syineen. Hyväkään palkka ei korvaa puuttuvaa työtoveria, liiallista työn määrää, eikä monikaan tahdo venyttää työpäiväänsä vielä toisella vuorolla. Käytäntö, joka nykyään on jo toinen normaali monessa paikassa kaiketi. 
Pelkkää palkankorotusta huutamalla leimautuu herkästi pelkästään ahneeksi. 

Kiitos itsekkäiden jalkapalloturistien meillä on joka tapauksessa taas kohta entistä vähemmän mahdollisuuksia nauttia kesästä. Hoitajilta, eikä meiltä muiltakaan kysytä onko reilua. Työmaalla nuorempia kuunnellessa huomaa kuitenkin miten vähän sen ajatuksen annetaan haitata menoa. Elää pitää saada, mennä, bilettää festareilla ja rakastaa! 

Vaikka se rakkaus sitten lopulta tekisi onnettomaksi (kuten yleensä jossain vaiheessa käy, vähintään hetkittäin).

Viisaan Naisen ensirakkaudesta on aikaa suunnilleen miljoona vuotta. Toki sen yhä muistaa, eikä lainkaan väheksy - aika vain tehnyt tehtävänsä, haalistanut värit, pehmentänyt linjat. Muuttanut muinoin kirkkaat sävyt yhtä pastellisiksi kuin tässä yhdessä taulussa. 

IMG_20210707_163403.jpg

Taru Kurki - osa ensirakkauden vaikeudesta kertovaa taulua,  Taideruukin näyttely 

Kesätarinaa saatte edelleen odottaa. Helle vie voimat, pehmentää pään ja sumppuaa ajatukset. Sitä niiiiin tietää, mitä kirjoittaisi, vaan ei jaksa.