Kuvassa voi olla puu

Somen valta sekä voima on taas tullut todistettua, kiitos Sanna Marinin boomeri-päivityksen. 

Täytyy tunnustaa, että piti oikein perehtyä tutkimaan mikä hitto tämmöinen boomer edes on. Suomenkieltä runnotaan niin oksettavan raakaan malliin kaikenlaisilla vierassanalainoilla. Kohta suomessa ei pärjää enää suomenkielellä, eikä kyllä millään muullakaan - eli naureskelkaa nyt siellä vaan jotain thaimaalaisten tms "turistipuhetta" ihan vapaasti, mutta katsokaa ensin peiliin...

Alkoi "kohusta" lukiessa pakosta naurattaa. Siis hei, miten tuttua! Kautta aikain nuoremmat sukupolvet ovat pitäneet vanhempia fossiileina, mistään mitään ymmärtämättöminä tiukkapipoina, so last season
Ja vanhemmat sukupolvet ovat naureskelleet nuorempiensa uholle: odottakaa vaan, elämä opettaa teitäkin...

Yksi seikka tässä kuitenkin suuresti huolestuttaa. Näiden nenä pystyssä kieliväännöksineen bilettävien pääseminen päättäjien paikoille liiallisessa määrin. Peilireaktio on tutkittu tosiasia. Eli liian raakile, liian nuori ja kokematon työhönottaja valitsee tiedostamattaan tai jopa tiedostaen kaltaisiaan hakijoita avoimiin työpaikkoihin. Kokemusta ja ammattitaitoa arvostetaan vasta kakkossijalla. 
Kuitenkaan tuoreinkaan koulutus, kunnianhimo sun muu ei korvaa työpaikoilla kertynyttä ns hiljaista tietoa. Kansankielellä kokemuksen suomaa perstuntumaa asioihin. Junioreiden k
ritiikin sietokyky on liian usein olematon, eikä mentoria luotsaamassa karikoista. 

Nuoret jos ketkä ansaitsevat pääsyn työelämään, mutta korkeampi ikä ei myöskään saisi olla este työllistymiselle - kuten se nyt on. Turhaan nämä coolit bilettäjät itkevät joutuvansa maksamaan boomereiden eläkkeet - maksettavaksi rysähtää nääs tätä menoa paljon muutakin, kuten esim. eläkkeensaajien asumistukia ja Sote-kuluja. Onhan selvää, että kun työelämäkaaren loppupäästä leikataan ikärasismilla pois 10-20 vuotta, ei sillä pienellä eläkkeellään pärjää sitäkään vähää, eikä pysty keräämään puskurirahastoa. 

Nyt itketään sitäkin kuinka taloudenkasvu sakkaa työvoimapulaan. Käykää vilkaisemassa mitä on tarjolla, varsinkin ravintola-alalla. Pelkkää osa-aikaisuutta enimmäkseen, tarvittaessa töihin kutsuttavia. Työelämässä siintää edessä myrskyä sekä matalapainetta. Tai ainakin toivoisi siintävän. On heräteltävä kysymys siitä, kenelle kuuluvat bisneksen teon riskit: yhtiöille, yrittäjille, vaiko veronmaksajille välillisinä, palkan lisäksi maksettavina tukina.

Kannattaisi Sannan ikätovereineen bilettämisen keskellä tai jopa sen sijaan leikkiä hetki lisää helmitaululla.


Tehtävä 1.) Jos Erkillä on tuloja 5 helmeä, ja siitä vähennetään menot 4 helmeä, niin voiko Erkki pistää menemään surutta tahtomansa 8 helmeä lisää? Entä jos Erkki ottaa velkaa tarvittavat helmet, kuinka monta helmeä hän joutuu hankkimaan lainaksi? Laske kertyvä korko vähintään kolmella (3) erilaisella korkoprosentilla. Esitä myös ehdotuksia takaisinmaksusuunnitelmaksi. HUOM! Polttoaineveron nostoa ei saa käyttää! 

Tehtävä 2.) Olet Sote-piirin johtaja. Käytössäsi on helmitaulun 4 ylintä riviä, jokainen helmi miljoona euroa. Taulukoi tärkeysjärjestykseen prioriteettisi, ylimmäisenä Potilaiden hoito ja henkilöstökulut. Sen jälkeen kiinteistömassan kulut, ja tarvittavat päivittäismateriaalit yms. Kysymys: kuinka paljon voit tuhlata tietotekniikan uusimiseen ja uusiin potilastietojärjestelmiin? Laske myös kuinka paljon halvemmaksi tulisi teettää powerpointtipiirakat tms tehtävät sihteerillä, kuin uudella hienolla järjestelmällä. Samoin laske kuinka paljon tehokasta työaikaa/potilaita läpivirtaukseen saataisiin, jos tietojärjestelmät toimisivat, tai olisivat jopa yksinkertaisempia käyttää. Tähän mennessä tietokone ei ole hoitanut vielä yhtään potilasta, vaan siihen on tarvittu ihmisiä.
Bonustehtävä: Päivitys epäonnistuu. Laske kuinka monta lähihoitajan ja sairaanhoitajan työtuntia saataisiin korjauspäivityksen hinnalla. 

Tehtävä 3.) Puoluetukea pienennetään 68 %. Laske kuinka paljon enemmän paskaa joudut suustasi suoltamaan saadaksesi kannattajaluvut pysymään entisellä tasollaan. Tee myös konkreettinen ehdotus siitä, kuinka puolueesi pärjää pienemmällä tuella. 

Jo vain, ennen sanottiin Pohjanmaalla kaiken viisauden asuvan vanhoissa naisissa.
Nykyään, kun sukupuolen ja iän mainitseminen on kiellettyä, täytynee sanoa siis Viisaus asuu boomereissa. 

Ainakin me tiedämme jo, ettei maailma kaadu kissan kuolemaan (paljon pahempaakin on tulossa kestettäväksi), yhden suhteen jälkeen tulee seuraava, ja kyllä vain: on syytäkin hakeutua terapiaan, jos on kuvitellut saavansa oitis unelmaduunin/palkallaan tiilitalon, some-elämää ja uima-altaan palmupuiden varjosta naps naps! 
Tiedämme myös kuinka tähän aikaan vuodesta, pimeyden ja koronatartuntujen taas lisääntyessä, tekee hyvää keskittyä pyörimään pelkästään peiton alla - sillä hip hei! Uskokaa lapsikullat tai älkää, mutta boomerit eivät tarvitse leffoja keskiyöhön saakka, eivätkä vie sänkyyn hiplattavaksi kännyköitään, vaan toisen hiplailevan ihmisen. 

Mitä Ilvesvaaralla ja Vaaranpohjassa tarvitaan, siihen palaamme myöhemmin, jahka hautajaisten jälkeen rysähtänyt väsymys helpottaa. (Niin, me ikääntyneemmät tunnistamme jopa levon tarpeen, emmekä uuvuta itseämme enää yhtä herkästi kuin nuoremmat...)

Kuva: Patsas Verkonkutoja, Yhtiönpuisto, Forssa