P1110850.jpg

Kuva: HUS Meilahti, Helsinki

Elämä on hauras, eikä kestä toiveidesi taakkaa sanoi joku viisas kauan sitten. Totuuden kertoi.

Tiistai-iltana sain kello 20.16 sain puhelun Meilahden teho-osastolta. Mies oli tuotu sinne tajuttomana, eikä ennuste ollut välttämättä hyvä. 
En kerro tätä nyt kerjätäkseni säälipisteitä, vaan muistuttaakseni asioista, joita jokaisen kannattaisi ajatella jo tänään. Voitte kyllä kuvitella miltä meistä on näinä vuorokausina tuntunut, minusta sekä Miehen lapsista, äidistä ja muista läheisistä. 

1.) Teho-osastolle on turha rynnätä hysteerisenä parkumaan. Tärkeämpää on ihan ensimmäiseksi pitää oma päänsä kasassa, ja huolehtia toinen toisistaan kotona. Ammattilaiset tekevät siellä kyllä parhaansa, työrauhansa ansainneina. Sinne voi soittaa, sinne voi mennä, ja sinne mekin menimme lopulta, mutta nöyrin mielin. 

2.) Maailma ei pysähdy ympäriltäsi, vaikka sinun kohdallasi se tuntuu pysähtyvän. Käytännön asioista on yritettävä huolehtia. Kaikki on helpompaa, kun sitä on pohdittu ennalta. Onneksi Miehen työnantaja ja työtoverit ovat ykkösryhmää, sieltä on annettu tukea, otettu huolehdittavaksi kaikki mahdollinen. Oman työnantajani kohdalla menee nihkeämmin. Tästä ei ole montaakaan vuotta, kun Lääkäripäivillä pohdittiin ihan tosissaan onko puolison kuolema sairaslomaan oikeuttava syy. Mielipiteet olivat karuja. Tuntuu melko epäreilulta joutua vänkkäämään pomon kanssa poissaolostaan tällaisesta syystä. Jaksettava kuitenkin olisi.

3.) Teholta ei kirjoiteta sinulle sairaslomatodistusta, ainoastaan asiointitodistukset puolison nimellä. Sinullahan ei ole hoitosuhdetta sinne, lääkäri ei tunne sinua. Herää kysymys, että kun maanantaina tapaan työterveyshuollossa ensimmäistä kertaa vieraan lääkärin silläkö sitten on? Tekisi mieli antaa periksi, antaa viedä pitämättömistä lomista tai palkattomana, mutta ei kannata antaa periksi. Jos kissan kuolema joillakin oikeuttaa sairaslomaan palkallisesti, totta helvetissä puoliso vähintään saman arvoinen täytyy olla. 

4.) Oletko koskaan miettinyt miten pankkiasiat hoidetaan, jos käy jotain? Meillä oli onneksi avoimet asianajovaltakirjat - mutta ei toki pankissa, johon ne olisi pitänyt tajuta jo ennalta toimittaa ja pitää voimassa. Nyt jonotin pimpelipomlinjoilla, painelin moneen kertaan "jos asiasi koskee sitä, jos asiasi koskee tätä" numerovalikoita, ennen kuin sain ketään kiinni. Sen jälkeen, ohjeiden mukaisesti toimien, meni taas pieleen. Pankkivirkailijoita ei ole ohjeistettu tällaisiin tilanteisiin. Lopulta saimme kuitenkin sovittua, että pankki hyväksyy Miehen e-laskut toistaiseksi. Olisikin varsin mieltä ylentävää, jos postilaatikkoon alkaisi perintäkirjeitä sataa, koska Teholta ei tajuttomana pysty näpyttelemään niitä maksuun. Kätevä emäntä tai isäntä antaa tilinkäyttöoikeudet puolisolleen, mutta pitää oman tilinsä: kuoleman kohdatessa pankki nääs jäädyttää yhteisen tilin, eikä sinne ole asiaa kuukausitolkulla.

5.) Pahimmassa tapauksessa joudut asioimaan kirkon eli seurakunnan kanssa. Tästäkin on saatu esimakua, sillä tänäänhän kävimme laskemassa Miehen isän uurnan. Kirkon uusittua tietojärjestelmänsä jono virkatodistusten saamiseen on pitkä: nyt palvellaan heinäkuussa pyynnön jättäneitä. Ei toivoakaan siis perunkirjoitusten tekemisestä määräajassa. Joka välissä rahastetaan, palvelua saat silti muutaman tunnin päivässä, klo 12-15. Sinä aikana voit soittaa henkilölle A, jolta joudut tilaamaan ajan henkiölle B, joka vasta voi antaa sinulle asiointiajan. Jos kuuluisin vielä kirkkoon, eroaisin viimeistään nyt. Väestörekisterikeskus on huomattavasti nopeampi sekä toimivampi instanssi. 

6.) Seuraavan kerran onnettomuuspaikan ohi ajaessasi älä edes harkitse pysähtyväsi valokuvaamaan, äläkä levittele kuvia somessa. Joka kerralla kyse on jonkun omaisesta, tärkeästä ja hyvinkin rakkaasta ihmisestä. Moni teistäkin todennäköisesti lukaisi huolettomasti nettilehdestä Miehen onnettomuudesta asiaa sen enempää ajattelematta. 

7.) Kun osut onnettomuuspaikalle, auta. Opettele ensiaputaidot ja käytä niitä tarvittaessa. Olemme saaneet jäljitettyä Miehen auttajista muutaman, ja yhteydenotot ovat olleet mieltä keventäviä kaikille. 

8.) Älä odota yhteydenottoa poliisilta. Sitä ei tule. Joudut itse pimpelipompeli jonottelemaan linjoilla päästäksesi ehkä läpi, ehkä vain kuullaksesi, että soitit väärään paikkaan. Sinun tulee itse tietää missä onnettomuus kävi, milloin - ja minkä poliisipiirin alueella. Siniset sedät ja tädit eivät näitä voi tietokoneiltaan tiirailla. Jäljitämme yhä Miehen autoa selvittääksemme missä se on, miten meidän nyt tulee toimia jne. Poliisi voi olla pop, kuten laulussa sanotaan, mutta ellei henki lähde tai sakkoa rapsahda tolpasta se ei sinua lähesty. 

9.) Älä koskaan kuvittele, että aikaa on loputtomiin. Sano jo tänään se, mitä sanottavaa on. Maanantaisin kannattaa herätä jo neljältä saattelemaan toinen tien päälle, ja mennä jo nukkumaankin ilman sopimattomia riitoja - sillä miltä sinusta tuntuisi, jos se jäisi viimeiseksi muistoksesi siitä toisesta, rakkaimmastasi?